Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ανομβρία: Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλ/νίας για την φετινή παραγωγή

Σοβαρότατα προβλήματα στην φετινή ελαιοπαραγωγή στην Αιτωλοακαρνανία, έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία. Εκατοντάδες αγρότες από πολλές περιοχές, κυρίως από ορεινές και ημιορεινές περιοχές,, όπως στην περιοχή της Τριχωνίδας, όπου.... κάνουν λόγο για πραγματική καταστροφή στην φετινή παραγωγή, ως προς την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Καινούργιο, όπου δεν υπάρχει νερό για πότισμα αφενός μεν ότι τα αντλιοστάσια έχουν καταστραφεί από την φθορά του χρόνου και της αδιαφορίας πολλών ανεύθυνο-υπεύθυνων  αφετέρου δε το εγκαταλελειμμένο ΤΟΕΒ Καινουρίου από τον σχεδιασμό του ακόμα ήταν προβληματικό ότι δεν θα καλυφθεί όλη η αρδευτική περιοχή από την εποχή του καπνού για όσους γνωρίζουν την περιοχή 
Είναι χαρακτηριστικό πως στον ΕΛΓΑ έχουν υποβληθεί αιτήματα από 55 συνολικά Τοπικές Κοινότητες, κυρίως ορεινών περιοχών της Αιτωλ/νίας σε λιοστάσια που δεν αρδεύονται, γεγονός που αντικατοπτρίζει και το μέγεθος του προβλήματος. Η παραγωγή είναι μικρή, και οι ελιές παρουσιάζουν σοβαρή ποιοτική υποβάθμιση, είναι ζαρωμένες και μικρές και όπως είναι φυσιολογικό , η τιμή τους θα είναι πολύ χαμηλή στο εμπόριο. Κατά συνέπεια, το εισόδημα των παραγωγών και μάλιστα μειονεκτικών περιοχών , θα συμπιεστεί ακόμη περισσότερο.
Μέσω του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, μένει να γίνει επεξεργασία των αιτημάτων αυτών και να ενεργοποιηθούν διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η ενίσχυση των πληγέντων αγροτών μέσω των ΠΣΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.