Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ VALENCIA C.F. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΣΩΣΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γίνε και εσύ «Νυχτερίδα»
Στην Ελλάδα βρέθηκαν για δεύτερη φορά δύο στελέχη της Βαλένθια, ο Αντόνιο Ναβάρο (υπεύθυνος προγράμματος) και ο Αντόνιο Χερνάντες (υπεύθυνος μεθοδολογίας), προκειμένου να «τρέξουν» -σε συνεργασία με την GPS- ένα πρόγραμμα ανάδειξης ταλέντων.

Η εφημερίδα SPORTDAY βρέθηκε στην Βάρη και στο...
καμπ που διοργάνωσαν. Μίλησαν για την φιλοσοφία του συλλόγου, αλλά και για όλα εκείνα που θα πρέπει να ξέρει τόσο ένα παιδί, όσο και ένας γονιός, για το σωστό και μεθοδικό «χτίσιμο» ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή (δείτε εδώ)
Είχατε αναφέρει στην πρώτη σας παρουσίαση πως ποδοσφαιριστή δεν σε κάνει το τατουάζ και ένα καλό αυτοκίνητο. Αν παρατηρηθεί πως κάποιος παίχτης σας παίρνει αυτό τον δρόμο και θαμπώνεται από τα φώτα των επιτυχιών του, προσπαθείτε να τον επαναφέρετε στη σωστή πορεία ή προχωράτε στον επόμενο;

 «Το λάθος ξεκινάει από το γεγονός πως προσπαθούν να μιμηθούν τους μεγάλους ποδοσφαιριστές και πιστεύουν πως αν κάνουν ένα ίδιο τατουάζ, θα γίνουν σαν και αυτούς. Αν δούμε, λοιπόν, ένα παιδί να κάνει κάτι τέτοιο θα προσπαθήσουμε να του εξηγήσουμε πως αυτό δεν σε πάει ένα βήμα μπροστά σαν επαγγελματία ποδοσφαιριστή και ότι πράγματα όπως η διατροφή, η εξάσκηση και το να διαβάσεις Ιστορία σε κάνουν καλύτερο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα τον αφήσουμε, για να πάμε απλά στον επόμενο».
Επίσης είχατε αναφέρει πως μόνο το 20% από τα παιδιά που βρίσκονται στην ακαδημία θα παίξουν ποδόσφαιρο επαγγελματικά. Ποια είναι τα σημαντικότερα εφόδια που δίνετε στο υπόλοιπο 80%;
«Θέλουμε κάθε παιδί, ανεξαρτήτως αν θα παίξει στην πρώτη ομάδα η όχι, να αναπτύξει την προσωπικότητα του και να γίνει ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος. Αν κάποιο παιδί δεν είναι ευτυχισμένο στο σχολείο, η ακαδημία μας του δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με αντικείμενα όπως η προπονητική, η διδασκαλία ή οτιδήποτε άλλο του αρέσει, ώστε να μπορέσει να του φανεί χρήσιμο αν δεν παίξει ποδόσφαιρο και χρειαστεί να βγει στην κοινωνία για ν' αναζητήσει δουλειά».
Η φιλοσοφία της Βαλένθια επιτρέπει στους ποδοσφαιριστές της να έχουν προσωπική ζωή; Πώς αντιμετωπίζετε τη δραστηριότητα των ποδοσφαιριστών στα τα social media;
«Τα περισσότερα παιδιά στην ακαδημία μας προέρχονται από κοντινές περιοχές και είναι αρχή του συλλόγου να μένουν με τις οικογένειες τους. Οπότε είναι λογικό να έχουν περισσότερη ελευθερία από το αν έμεναν μέσα στις εγκαταστάσεις. Οσον αφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν ψυχολόγοι στην ακαδημία που συμβουλεύουν τα παιδιά, δείχνοντας τους πώς και πόσο είναι η σωστή χρήση τους».
Το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, όσον αφορά πάντα στις ακαδημίες, πού βρίσκεται σε σχέση με την Ισπανία;
«Το επίπεδο των παιδιών στην Ελλάδα είναι καλό, είναι έξυπνα και παρά το γεγονός πως προπονούνται για πρώτη φορά με τον δικό μας τρόπο, τα πήγαν αρκετά καλά».
Τι ξεχωρίζει τη Βαλένθια από τις υπόλοιπες ομάδες;
Η βασικότερη διαφορά είναι ότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που έχει αναδείξει η ομάδα μας παίζουν για εμάς, στην πρώτη ομάδα. Τα περισσότερα παιδιά στις ακαδημίες προέρχονται από την περιοχή μας, αυτό πιστεύω ότι μας ξεχωρίζει σίγουρα».
Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που κρίνει την απόδοση κάθε ποδοσφαιριστή ή είναι μια συλλογική αξιολόγηση;
«Είναι συλλογική απόφαση από τους ανθρώπους στην ακαδημία. Δεν παίζει ρόλο, όμως, μόνο η αγωνιστική του συμπεριφορά, καθώς αυτό που μας νοιάζει περισσότερο είναι να είναι καλός σε όλα τα επίπεδα ως ποδοσφαιριστής».
Εχει υπάρξει ποτέ ταλέντο που να έφυγε ή να διώχτηκε από την ακαδημία σας και να έκανε μεγάλη καριέρα;
«Ο πρώτος που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Βίκτορ Καμαράσα που αγωνίζεται στην Μπέτις και έχεις περάσει και από άλλες μεγάλες ομάδες της Ισπανίας. Ναι, ήταν στην ακαδημία μας, αλλά δεν τον εκμεταλλευτήκαμε. Λάθη σίγουρα γίνονται, το ζήτημα είναι να μαθαίνεις από αυτά».
Την σεζόν 2012-2013 ο Ερνέστο Βαλβέρδε διατέλεσε προπονητής της Βαλένθια. Είχε επιφέρει αλλαγές στις ακαδημίες; Εδωσε βάση στα παιδιά που βρίσκονταν σε αυτές;
«Στον σύλλογο μας ήταν μόνο έξι μήνες και δεν είχε πολύ χρόνο να δημιουργήσει ή να αλλάξει κάτι. Αφησε, όμως, καλό συναίσθημα, έδειξε πως είναι κοντά μας, αλλά δεν είχε χρόνο».
Πώς αντιμετωπίζετε τη χιλιομετρική απόσταση ενός ποδοσφαιριστή που θέλετε να εντάξετε στην ακαδημία σας, ο οποίος προέρχεται προέρχεται από μακρινό μέρος. Ισχύουν περιορισμοί όπως στην Αγγλία;
«Το να παίρνεις ένα παιδί μακρυά από το σπίτι του είναι μεγάλη ευθύνη και η Βαλένθια εδώ και χρόνια αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη. Εχουμε στο δυναμικό μας τους καλύτερους εργαζόμενους (προπονητές, δάσκαλους, ψυχολόγους, μάγειρες κ.α.) ώστε να υποδεχτούμε αυτά τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν. Στους 40 ποδοσφαιριστές που μένουν μέσα στην ακαδημία, συνηθίζουμε να πληρώνουμε στους γονείς τους τα έξοδα, ώστε να μπορούν να έρχονται και να τους επισκέπτονται. Στην Αγγλία έχουν τον κανόνα, αλλά έχουν και το “κόλπο'' να τον παρακάμπτουν. Οταν επιλέγουν έναν ποδοσφαιριστή από την Ισπανία, φέρνουν μαζί του και όλη την οικογένεια του, με τα λεφτά μπορείς να κάνεις τα πάντα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.