==► ΠΑΝΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ "ΔΟΞΑΣ"   ==► Να τοποθετηθούν άμεσα οι Κοινότητες για την πρόταση του Δήμου Αγρινίου στο ΓΠΣ της Δ.Ε. Θεστιέων  ==► ΕπιΜένουμε Καινούργιο: Να συνεδριάσει άμεσα το Κοινοτικό Συμβούλιο για την κατάργηση των Κοινοτήτων  ==► Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδος:Το νομοσχέδιο που σχεδιάζεται κινείται προς την λάθος κατεύθυνση σχετικά με το θέμα των Κοινοτήτων  ==► Τελειώνουν οριστικά τις Κοινότητες!!!  ==► Ολοκληρώθηκαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για Covid 19 στο Καινούργιο, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Μαρίας Σαλμά  ==► Το Μετέωρο Βήμα των Δημοτικών Κοινοτήτων - Καινούργιο ένας χρόνος μετά (;)  ==► ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ Δ.Ε. ΘΕΣΤΙΕΩΝ  ==► Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ   ==► Τι απαντά η αποκεντρωμένη διοίκηση για το κληροδότημα Δημ. Καραβασίλη - Δείτε το νέο αίτημα της Συνεργασίας Δημοτών Καινουργίου (σχετικά έγγραφα)  ==► Δήμος Αγρινίου: Αναλυτικά η προκήρυξη για την πρόσληψη έκτακτων σχολικών καθαριστριών  ==► ΕπιΜένουμε Καινούργιο: Επιστολή στο Δήμαρχο Αγρινίου για το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποιήσης και η ρύπανση της Τριχωνίδας  ==► «Τριχωνίδα ΑΕ: Στου Χωριού Το (τ) Έλος!»  ==► Παραβόλα: Στο νοσοκομείο δικυκλιστής, μετά από τροχαίο   ==► ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΚΟΡΔΑΤΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΑΛ - ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΕΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ  ==► Όλη η αλήθεια για το Σύλλογο Παλαιμάχων «ΔΟΞΑΣ» Καινουργίου - Δείτε τα αποκαλυπτικά έγγραφα  ==► Η παραλίμνια περιοχή Τριχωνίδας στο Καινούργιο "πνίγεται" στα σκουπίδια! Οι κάτοικοι φωνάζουν εαν ανήκουν στο Δήμο Αγρινίου - Δείτε φωτο  ==► Ξεκινούν ψεκασμοί δακοκτονίας στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας  ==► Το «Ανυπότακτο» για πεζοδρομήσεις και Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό - Η Δημοτική Ενότητα Θεστιέων - Τριχωνίδα - δεν είναι προτεραιότητα του Δήμου Αγρινίου;  ==► Παρέμβαση Θάνου Μωραΐτη για αγρότες και κτηνοτρόφους:  ==► ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΔΟΞΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ  ==► Το Καινούργιο τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (φωτο)  ==► ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ «ΔΟΞΑΣ» ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ «ΓΥΨΟ» - Πρόσκληση σε σύσκεψη στις 20-6-2020  ==► Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καινουργίου: Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας 14-6-2020  ==► ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ «ΔΟΞΑΣ» ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια!»     By The best widgets

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Τρία στα τέσσερα μέλια σε όλο τον κόσμο περιέχουν νεοκοτινοειδή φυτοφάρμακα

Τρία στα τέσσερα δείγματα μελιού (75%) και από τις έξι ηπείρους της Γης βρέθηκαν να περιέχουν νεοκοτινοειδή φυτοφάρμακα, αν και σε ποσότητες εντός των ορίων ασφαλείας για τη διατροφή των ανθρώπων. Όμως το πρόβλημα φαίνεται να είναι πιο σοβαρό για τις μέλισσες.
Τα εν λόγω ευρέως χρησιμοποιούμενα παρασιτοκτόνα, που θεωρούνται πιο... φιλικά στο περιβάλλον σε σχέση με αντίστοιχα παλαιότερης γενιάς αγροχημικά προϊόντα, έχουν κατηγορηθεί ότι κάνουν κακό στις μέλισσες. Η νέα διεθνής επιστημονική έρευνα βρήκε ότι στο ένα τρίτο των μελιών (34%) η ποσότητα των νεοκοτινοειδών είναι αρκετή για να βλάψει τις μέλισσες.

Στο 30% των μελιών βρέθηκε ένα νεοκοτινοειδές, ενώ σχεδόν στα μισά μέλια (45%) ανιχνεύθηκε ένα «κοκτέιλ» από δύο ή περισσότεερα διαφορετικά νεοκοτινοειδή. Το 10% των μελιών περιείχαν τέσσερις ή πέντε τέτοιες ουσίες.

Τα νεοκοτινοειδή εμφανίσθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και σήμερα αποτελούν το ένα τρίτο περίπου της παγκόσμιας αγοράς παρασιτοκτόνων φυτοφαρμάκων. Ονομάσθηκαν έτσι, επειδή βασίζονται στη χημική δομή της νικοτίνης, ενώ η προστατευτική δράση τους οφείλεται στο ότι επιτίθενται στο κεντρικό νευρικό σύστημα των καταστροφικών για τα φυτά εντόμων και άλλων παρασίτων, προκαλώντας τους παράλυση και θάνατο. Οι μέλισσες απορροφούν τα νεοκοτινοειδή μαζί με τη γύρη και το νέκταρ των φυτών.

Η χρόνια επίπτωση των νεοκοτινοειδών στις μέλισσες και στα άλλα έντομα που κάνουν την πολύτιμη εργασία της επικονίασης των φυτών, αποτελεί θέμα επιστημονικής έρευνας και διαμάχης εδώ και χρόνια. Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει τα εν λόγω φυτοφάρμακα με τη μείωση του πληθυσμού και την επιδείνωση της υγείας των μελισσών.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Έντουαρντ Μίτσελ του ελβετικού Πανεπιστημίου του Νοϊσατέλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανέλυσαν 198 τυχαία επιλεγμένα δείγματα μελιού από τοπικούς παραγωγούς σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής (όπου δεν υπάρχουν μελίσσια!).

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις νεοκοτινοειδών βρέθηκαν στα μέλια της Βόρειας Αμερικής (στο 86% των δειγμάτων), της Ασίας (80%) και της Ευρώπης (79%), όπου τα εν λόγω φυτοφάρμακα έχουν εν μέρει απαγορευθεί από το 2013. Η μικρότερη περιεκτικότητα διαπιστώθηκε στα μέλια της Νότιας Αμερικής (57%). Βρέθηκαν ίχνη των εν λόγω χημικών ουσιών ακόμη και σε μέλια από απομακρυσμένα μέρη, όπως νησιά στη μέση του Ειρηνικού ωκεανού.

Οι επιστήμονες καθησύχασαν ότι τα ευρήματά τους δεν πρέπει να ανησυχήσουν όσους τρώνε μέλι. Σύμφωνα με τον Μίτσελ, «η μεγάλη πλειονότητα των δειγμάτων που μελετήσαμε, δεν αντιπροσωπεύει τον οποιονδήποτε κίνδυνο για τους καταναλωτές».

«Τα νεοκοτινοειδή είναι αρκετά κάτω από το όριο, συνεπώς νομίζω ότι δεν αποτελούν σημαντική πηγή ανησυχίας για τη δημόσια υγεία», δήλωσε στο BBC ο λέκτορας αγροοικολογίας Αλεξάντρ Αεμπί του ίδιου ελβετικού πανεπιστημίου.

ΠΗΓΗ. ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.