Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Οχι σε ΕΠΑΛ - «μαμούθ» με ειδικότητες που θέλει το κεφάλαιο


Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το κλείσιμο τμημάτων ΕΠΑΛ συζητήθηκε χτες στη Βουλή
Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συνεχίσει την κατάργηση τμημάτων του ΕΠΑΛ, στο όνομα της «ορθολογικοποίησης», δηλαδή της μείωση της χρηματοδότησης, και με στόχο τη δημιουργία σχολείων -
«μαμούθ», με τις ειδικότητες που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αναδείχθηκε μέσα από τα όσα ανέφερε χτες από τη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.
Ο Γ. Δελής απαίτησε «να μην κλείσει κανένα τμήμα, ούτε τομέας, ούτε ειδικότητα στα ΕΠΑΛ», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έχει πάρει φόρα και στο πλαίσιο των περικοπών και του "εξορθολογισμού" των δαπανών της Εκπαίδευσης καταργεί εκατοντάδες τμήματα στα ΕΠΑΛ, με το κόλπο - μέθοδο των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων».
Πρόσθεσε ότι «χιλιάδες είναι τα παιδιά που διάλεξαν τομείς και ειδικότητες στα σχολεία τους και είδαν τα τμήματα αυτά να χαρακτηρίζονται "ολιγομελή", να "κοκκινίζουν" από τον Ιούνη ακόμα στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου και να κλείνουν, αφήνοντάς τα ξεκρέμαστα». Και όχι μόνο αυτό, αλλά, όπως επισήμανε, τα παιδιά αυτά έχουν πέσει και θύματα εκβιασμού από το υπουργείο, που τους λέει «ή αλλάξτε ειδικότητα ή αλλάξτε σχολείο». Το αποτέλεσμα είναι είτε να αναγκάζονται να διασχίζουν δεκάδες χιλιόμετρα, ακόμα και από νησί σε νησί, για να ακολουθήσουν την ειδικότητα που θέλουν, είτε να ακολουθούν ειδικότητα που δεν θέλουν. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες παιδιά να εγκαταλείπουν. Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από όλη τη χώρα, όπως στην Κεντρική Μακεδονία, όπου 300 παιδιά περνούν τέτοιο Γολγοθά, στην Πελοπόννησο, όπου παιδιά κάνουν καθημερινά το δρομολόγιο Τρίπολη - Κόρινθος, στην Αττική το αντίστοιχο Πειραιάς - Μενίδι κ.ο.κ.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα προσφυγόπουλα που φοιτούν στα ΕΠΑΛ, από τα οποία αρκετά σταματούν τις σπουδές τους επειδή δεν υπάρχει υποστηρικτική πολιτική από το υπουργείο. Πέρυσι, για παράδειγμα, εγκατέλειψαν το σχολείο 20 μαθητές του ΕΠΑΛ Πειραιά.
Απαντώντας, ο υπουργός παρουσίασε ως ...κατόρθωμα ότι φέτος «κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας έχουμε προχωρήσει στη λειτουργία 1.400 ολιγομελών τμημάτων, με αποκορύφωμα προχθές να έχω εγκρίνει άλλα 50», αλλά όταν κλήθηκε να απαντήσει στην επισήμανση του βουλευτή να πει πόσα έκλεισαν, το «γύρισε» στο ότι «οι πιστώσεις που έχουμε δεν είναι άπειρες», και στην «ορθολογικοποίηση», λέγοντας μάλιστα ότι «όσο κι αν δεν σας αρέσει ο όρος ή τον σνομπάρετε ή έχετε διαφωνία με τον όρο, πρέπει να υπάρχει, και για λόγους δαπανών αλλά και για λόγους παιδαγωγικούς». Ειδικά για το τελευταίο, συμπλήρωσε ότι ένας από τους λόγους που κλείνουν τα «ολιγομελή» τμήματα είναι επειδή πρόκειται για «αντιπαιδαγωγικά» τμήματα. Παράλληλα, παρουσίασε ως επίτευγμα την εξαγγελία για 15.000 διορισμούς.
Σχολιάζοντας τις απαντήσεις, ο Γ. Δελής σημείωσε ότι ο προκάτοχος του Κ. Γαβρόγλου, ο Ν. Φίλης, είχε εξαγγείλει 20.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, που ακόμα αναμένονται. «Γιατί θα πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τη δική σας εξαγγελία;», ανέφερε, προσθέτοντας ότι και να γίνουν αυτοί οι διορισμοί, είναι ένα ζήτημα αν καλύπτουν τα κενά, «όταν τα τελευταία μονάχα χρόνια έχουν φύγει από το σύνολο της Εκπαίδευσης πάνω από 35.000 εκπαιδευτικοί».
Τόνισε ότι με το κόλπο των «ολιγομελών» τμημάτων η κυβέρνηση κλείνει σχολεία, «ώστε να συγκεντρωθούν αυτοί οι μαθητές, της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σε σχολεία - "μαμούθ", σύμφωνα με τις ειδικότητες που θέλει το υπουργείο, κατ' επιταγήν βεβαίως του ελληνικού κεφαλαίου, όπως έγινε και με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.