Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Μα τόση τυφλά στην Βουλή....στην Αριστερά....στον ΣΥΡΙΖΑ;

του ΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑ

Κάνεις δεν βλέπει την επικινδυνότητα της επόμενης μέρας από την συμφωνία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ....Έστω μια επιφύλαξη;
Από το 2000 που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Romano Prodi και ο πρωθυπουργός Khristenko υπέγραφαν ενεργειακή συνεργασία και ο Πούτιν δήλωνε: «ότι δεν θεωρούσε το ΝΑΤΟ εχθρό» η καταστροφή των σχέσεων είναι το «ορθολογικό παράδοξο». Έτσι από την παρέμβαση της Ρωσίας για την
σύνδεση της Κριμαίας, την ουκρανική κρίση ή την Κόκκινη Επανάσταση στη Γεωργία (2003) η... κατάσταση αλλάζει. 
Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ευρώπη και ανατολικά, οι στρατιωτικές παρεμβάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, το Ιράκ, η Συρία κοκ, οδήγησαν στο βαθύ ρήγμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων.
Από την Τουρκία στα νοτιοανατολικά μέχρι την Εσθονία στο Βορρά – πλήν της ακτής της Βοσνίας - όλα τα κράτη είναι τώρα μέλη του ΝΑΤΟ. 
 
Συνεχίζεται δηλαδή η ασπίδα του ψυχρού πολέμου όταν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε το 1991. Ο πρώην Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα Γκεόργκεν Κένεν έκανε μια προκαταρκτική παρατήρηση το 2000: «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ανατολή μπορεί να αποδειχθεί το χειρότερο λάθος όσον αφορά την αμερικανική πολιτική από τον πόλεμο, επειδή αυτή η διεύρυνση δεν είναι δικαιολογημένη. 
Η απόφαση αυτή θα εμποδίσει την ανάπτυξη της Ρωσικής δημοκρατίας, επαναφέροντας μια ατμόσφαιρα ψυχρού πολέμου... Οι Ρώσοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να ερμηνεύσουν την επέκταση του ΝΑΤΟ ως στρατιωτική πράξη”. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, φυσικού αερίου και ουρανίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η Ένωση είναι πολύ εξαρτημένη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.