Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Σαν άλλοτε... στο Μοναστήρι του Βλοχού 22-23 Αυγούστου

Φώτο από το Μοναστήρι όταν ήταν ενοριακό και οι Καινουργιώτες του άνω και κάτω Βλοχού ζούσαν αγαπημένες αξέχαστες αδερφικές στιγμές.
Με το πανηγύρι τους εντός του Μοναστηριού στις 22 Αυγούστου το βράδυ. Με τον ποδαρόδρομο από το χωριό έως το Μοναστήρι. Οι αρχικές υποδομές (κελιά), που έφτιαξαν οι ίδιοι οι ενορίτες, αλλά στην πορεία η Κοινότητα Καινουρίου δεν...
μπόρεσε να συντηρήσει τα κελιά αυτά και το Μοναστήρι συνολικότερα και κάποιοι «μεγαλοσταυρίτες» άρπαξαν την ευκαιρία και το παρέδωσαν στον τοπικό επίσκοπο και κλείδωσαν απ' έξω τους Λαϊκούς. Απαγόρευσαν ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση εντός του Μοναστηριού, που ήταν πριν. Βέβαια δεν παραγνωρίζουμε τις σημαντικές εργασίες-ανακατασκευές που έγιναν από τους μοναχούς στις υποδομές του, αλλά αυτό μόνο αρκεί; Αντί σήμερα να στηριχθεί ο Μοναστηριακός τουρισμούς όλοι αυτοί κλειδώθηκαν εντός των τειχών και λειτουργούν την ΙΜ μόνο για λατρευτικές τελετές. Εκκλησίες έχουμε και στα χωριά μας το Μοναστήρι του Βλοχού ήταν κάτι παραπάνω, που ίσως όλοι αυτοί οι νεόφερτοι να μην γνωρίζουν!
Με λίγα λόγια έχει χάσει την πλατιά λαϊκή αποδοχή του ως θρησκευτικός και κοινωνικός-λαογραφικός χώρος των λαϊκών και περιορίστηκε σε ένα στενό περιβάλλον της εκκλησίας, όπου οι διάφοροι κύκλοι εκτός ότι έχουν αναγορευτεί ιδιοκτήτες του θρησκευτικού συναισθήματος των ντόπιων, διαχειρίζονται κάτι που δεν τους ανήκει.
Οι ευθύνες πολλές και πολλών για αυτή την εξέλιξη του Μοναστηριού. Υπάρχει άραγε απάντηση σε αυτό το περιβάλλον;

1 σχόλιο:

  1. Μαλλον ζειτε σε καποιο αλλο χωριο κ δεν εχετε ιδεα της σημερινής κατάστασης του Μοναστηριού. Απλά κ μόνο για να σας τοποθετήσω στην πραγματικοτητα. Μάθετε ότι το Μοναστήρι ανθεί κ πλήθος πιστών, οχι μονο απο το χωριο του Καινουργιου αλλα κ ολον τον νομο, καθημερινά το επισκέπτεται κ βρίσκει ψυχική αναπαυση. Έχει μετατραπεί σε ένα στολίδι της ευρύτερης περιοχής για το οποίο θα πρέπει οι κάτοικοι του Καινούργιου να είναι περήφανοι που υπάρχει στον τόπο τους. Να στηρίζουν κ να βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν κ όχι να το πολεμούν. Τι πολεμάς καημενε ανθρωπε; Την Παναγια; το Μαναστηρι Της; Το Σπίτι Της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.