Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Άνω κάτω Βλοχός - ένα ιστορικό ξεκίνημα

Άνω ΒΛΟΧΟΣ
Οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά στην περιοχή βόρεια από την Κωμόπολη του Καινούργιου σημερινό Δ.Δ. Θεσιτέων Δήμου Αγρινίου (αναγκαστική συνένωση με το πρόγραμμα Καλλικράτης ΝΟΜΟΣ.2010.3852, Καλλικράτης (Ν.3852/10)
Απέχει από το Καινούργιο – Καινούριο (τον κάτω Βλοχό ενορίας Αγ. Δημητρίου) περίπου πέντε (5) χιλιόμετρα.
Ο Άνω Βλοχός προσφέρει θέα στην Τριχωνίδα. Στην κορυφή λόφου πάνω από...
τον Άνω Βλοχό δεσπόζει η ακρόπολη του Γλα. Κατοικήθηκε από τους Νεολιθικούς Χρόνους. Όπως αναφέρουν ορισμένοι τοπικοί ερευνητές από τους Θεστιείς.

Το μοναστήρι μετατράπηκε από ενοριακό σε συνοδικό με αποτέλεσμα την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο ηγούμενους και όχι η εκκλησιαστική επιτροπή, που υπήρχε πάντα, όπου παρά τα έργα υποδομής που έγιναν στις εορτές, όπως στίς 23 Αυγούστου έχουν εκδιωχθεί οι κάτοικοι και έχει μετατραπεί μόνο ως λατρευτός χώρος, με πρόγραμμα εισόδου, που καθορίζει η Ι.Μ. Έχουν χαθεί τα πανηγύρια και οι συναντήσεις των Καινουργιωτών, Παναιτωλιωτών και όλης της περιοχής της Β/Α. Τριχωνίδας.    

 ΦΩΤΟ: Προσκύνημα στο μοναστήρι 22-23 Αυγούστου
Βέβαια το κλείσιμο ουσιαστικά του Μοναστηριού στους λαϊκούς εδράζει και στην τότε αδιαφορίας των εκπροσώπων της κοινότητας, της πολιτείας και της διοίκησης της εκκλησίας, που είχαν εγκαταλείψει τις υποδομές της Ι.Μ., που έφτιαξαν με κόπο οι οικογένειες των παλαιών Βλοχαϊτών. Εκτός το ναό υπήρχαν τα κελιά που φιλοξενούταν οι ενορίτες ενώ υπήρχαν και οικογένειες που παραθέριζαν το καλοκαίρι. Στέρεψαν το πηγάδι με το νερό και μαράθηκε το ενδιαφέρον για το χώρο, πικραίνοντας όλους εκείνους που έζησαν και αγάπησαν το μοναστήρι ως κοινωνικό χώρο αγάπης προς τον συγχωριανό. 

http://www.diakopes.gr/destinations/sterea/aitoloakarnania/ano-vlochos/?cid=44578
Φωτό: Γιάννης Τούντας
ΒΛΟΧΟΣ – VIDEO
https://www.youtube.com/watch?v=X2BHE9PzeiU
Γλα - Βικιπαίδεια
Η μονή της Παναγίας του Βλοχού
Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΛΟΧΟΥ, πάνω από τον Άνω Bλοχό. Στη μονή μαθήτευσαν, μεταξύ άλλων, οι δάσκαλοι του Γένους Kοσμάς ο Aιτωλός (1714-1779) και Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός (17ος αι.). Σημαντική υπήρξε η προσφορά της μονής του Βλοχού κατά τους προεπαναστατικούς και τους επαναστατικούς χρόνους.
ΒΛΟΧΟΣ
http://aneksigita-fainomena.blogspot.gr/2013/10/O-Vloxos-kai-alles-pyramides-sthn-Ellada-kai-to-ekswteriko.html#.VeGQ5ZfdUiA
Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία ΓΛΑΣ
http://www.archetai.gr/site/content.php?artid=35

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.