Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Ο ανασχηματισμός του Οδυσσέα! – του Γεράσιμου Χολέβα

Οι συμβολισμοί τους σήμερα έκαναν στάση στην Ιθάκη.
Μέχρι να πιάσει λιμάνι ο Οδυσσέας – ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε πάνω στο δικό τους μνημόνιο,με στήριγμα τα δικά του ματωμένα πλεονάσματα και με υποκλίσεις σε …αγγελικούς Τραμπ.
Η πραγματικότητα μπορεί να ξεχνιέται (από κάποιους) αλλά δεν διαγράφεται...Η πραγματικότητα και ο τρόπος που διαμορφώθηκε από τις πολιτικές τους πράξεις είναι ο καθρέφτης τους.
Και κάτι ακόμα: Η πραγματικότητα δεν κάνει στάσεις (ούτε στην Ιθάκη) και γρήγορα αποδεικνύεται τι τελειώνει, τι αρχίζει και τι συνεχίζεται.
Η επιλογή της Ιθάκης, αν καταφέρνει κάτι προς όφελος τους, είναι καμιά δεκαριά τίτλους (εύκολων συνειρμών) στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Όσο για την εγχώρια κατανάλωση των συμβολισμών;
Ο πρωθυπουργός δεν έπεισε στο ρόλο του Οδυσσέα.
Οι ταξιδιάρικες περιγραφές του ξέφυγαν από τον Όμηρο και τον Καβάφη και κατέληξαν σε εκείνους τους στίχους του Μάριου Χάκκα:
«…πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι
γιατί δεν άρχισε να βρέχει βατράχια…»!
Οι στίχοι του Χάκκα συνεχίζουν ως εξής: 
«…αν και θα επινοηθούν ειδικά αλεξιβρόχια
αποσμητικά κατά της αηδίας
εώς ότου εξοικειωθούμε με την μπόχα
των νεκρών αισθημάτων κι ελπίδων…»
(από τη «Νεκρώσιμη ακολουθία” του Μάριου Χάκκα).
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει καλά τι σημαίνει να πουλάς ελπίδες στο όνομα συμβόλων και συμβολισμών. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ο πρώτος συμβολισμός που οργάνωσε, αφού ανέλαβε την κυβέρνηση, ήταν σε έναν τόπο σύμβολο: Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. 
Πάντως, οι συμβολισμοί  – όσο βάρος κι αν έχουν  – εάν χρησιμοποιούνται σαν διαφημισούλες μιας χρήσης, τότε μετατρέπονται σε κακομούτσουνες μαριονέτες που καταπίνουν εκείνους που σαν καλοί μάνατζερ  σκέφτηκαν μια «ωραία ιδέα».
Έχει έρθει άλλωστε η επόμενη «ωραία ιδέα» (με εμφανώς πιο ρηχούς συμβολισμούς): 
Ο Οδυσσέας ετοιμάζει ανασχηματισμό!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.