Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Πολιτισμός για ποιούς και από ποιούς;


Απαιτείται ουσιαστική πολιτιστική ανάπτυξη που, αν επιτευχθεί θα καταστεί όπλο αντίστασης απέναντι στα «μεταλλαγμένα εδέσματα» που μας «σερβίρουν» για...
χρόνια.  
Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις «τραγωδίες» των «πολιτιστικών» τριημέρων των διαφόρων πανηγυρτζήδων. Δεν έχουν πλέον να προσφέρουν τίποτε, όλοι αυτοί παρά μόνο την αναπαραγωγή μιας συντηρητικής φολκλόρικού τύπου «ατσαλιά» ενώ σε αρκετά χωριά παίρνει διαστάσεις χυδαιότητας.      

Αν συνεχιστεί η σημερινή «κωμωδία» των «πολιτιστικών φορέων» κάθε καλοκαίρι, και των ετοιματζίδικων των Αθηνών, από τους διάφορους «γυρολόγους της τέχνης» εις βάρος της ερασιτεχνικής δημιουργίας, όλο και περισσότερο θα θέτουν στο περιθώριο ανθρώπους άξιους και ικανούς του πολιτισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Εκμεταλλεύονται βέβαια την τοπική ραθυμία και ανυπαρξία σοβαρών πολιτιστικών συλλογικοτήτων και επιβάλουν μια αισθητική που προσβάλει και απαξιώνει την ανάγκη για αυθεντική δημιουργία.  
Ο Στ. Μπένος (πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας) είχε πεί ότι "ο πολιτισμός πρέπει να είναι ένα «δίχτυ» δραστηριοτήτων 12 μήνες το χρόνο σε όλη την πόλη και για όλους και όχι τρεις ημέρες το χρόνο!"

Επί παραδείγματι θα μπορούσε ο 15ος Δήμος της χώρας σε πληθυσμό το Αγρίνιο σε αντίθεση με τα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα στο χώρο του πολιτισμού, να στηρίξει και να στηριζόταν σε θεσμούς πολιτιστικών εκδηλώσεων, που σημάδεψαν τούτο εδώ τον τόπο, όπως τα «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΑ» τα «ΘΕΣΤΙΑ» τα «ΒΟΥΚΑΤΙΑ» κ.λ.π. με τους ερασιτέχνες δημιουργούς του τόπου μας αν πράγματι στους διάφορους συλλόγους υπήρχαν φωτεινά μυαλά που θέλουν να αλλάξουν την πολιτιστική μιζέρια και στασιμότητα που διακρίνεται με γυμνό οφθαλμό.    

Χρόνια τώρα (χωρίς τοπικό πολιτιστικό γεγονός αναφοράς) γίνεται προσπάθεια, μέσα από τις κεντρικές επιλογές και μακριά από το Λαό, να ισοπεδωθούν οι βαθύτατες και ανώτατες ανθρώπινες αξίες, που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα κάθε λαού, την πολιτιστική του παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά του, την ιστορική του παρακαταθήκη, τη συνείδησή του.

Θέλουν να γκρεμίσουν αυτά τα «γεφύρια», να απομονώσουν τους πολίτες, να τους κάνουν υπάκουους-υπήκοους χωρίς σκέψη, χωρίς μνήμη, χωρίς αντανακλαστικά αντίστασης, χρήστες και καταναλωτές, όσων αυτοί και άλλοι επιλέγουν κάθε φορά με χρήματα των Δημοτών.

Εμείς πρέπει να διεκδικούμε έναν πολιτισμό που θα συνενώνει, θα διαπαιδαγωγεί, θα εξάρει και θα προβάλλει τις αξίες, τις διανοητικές δραστηριότητες-ατομικές και συλλογικές-τα πολιτιστικά μεγέθη και πρότυπα, για την ύπαρξη κοινωνικής αλληλεγγύης, για ένα «γαϊτανάκι των λαών» πραγματικό και όχι φολκλορικού περιεχομένου με μπόλικη δόση λαϊκισμού, και μάλιστα από εκείνους που οι αποφάσεις τους και η καθημερινή τους πρακτική αναιρεί τα κάθε λογής λογύδριά τους.

Ο δικός μας πολιτισμός περικλείει έναν άλλο τρόπο και μια άλλη ποιότητα ζωής, μια άλλη αισθητική του περιβάλλοντος χώρου, μέσα απ΄ την καθημερινή πολιτική πρακτική και την προσωπική στάση ζωής. Ο δικός μας πολιτισμός θαν σφυρηλατεί συνειδήσεις που δε χωράνε στα δικά τους γυαλιστερά περιτυλίγματα, της κακογουστιάς που προσφέρουν τα μαζικά Μέσα Ενημέρωσης και οι κενές τους πλειοψηφίες.

Μέσα από μια πολιτισμική άνθιση, που να συνδυάζει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με την ιστορική μνήμη και την κληρονομιά του «εύ αγωνίζεσθαι». Το Αγρίνιο ΜΑΖΙ με τα Χωριά θα μπορέσει να καταστεί αγέρωχο «αγριολούλουδο» στον κάμπο της ξηρασίας και της χέρσας γης, που μας παρέδωσαν.  


«ο άνθρωπος έχει ανάγκη απ'

το όραμα ενός ηθικού ιδανικού

που ξεπερνά τους οριακούς σκοπούς του»
Dem-press (πολιτιστική ομάδα)
Η φωτο είναι από το http://www.prototypia.gr/2017/08/1996.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.