Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

ΕπιΜένουμε Καινούργιο: Πρόγραμμα και Ψηφοδέλτιο Συνδυασμού

ΒΑΣΙΚΕΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
"...Η συμμετοχή μας σε αυτές τις εκλογές για την ανάδειξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Καινουργίου είναι πράξη ελπίδας και ευθύνης, συμβάλλει στους αγώνες για μια αυτοδιοικητική εκδοχή, αγωνιστική και πιο δίκαιη, για μια Κοινότητα όλων των Καινουργιωτών υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων… κι έναν διευρυμένο Δήμο Αγρινίου, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών"
ΓΕΝΙΚΑ
Στις 26 Μαΐου 2019 η κοινότητα Καινουργίου πρέπει να αλλάξει σελίδα.  Εκλέγουμε τους κατάλληλους με γνώσεις εμπειρία και...
αποφασιστικότητα για να βγει η περιοχή μας από το τέλμα. Η Β/Α Τριχωνίδα διαθέτει έναν μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα με αναπαλλοτρίωτη αξία. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, αν και το Καινούργιο βρίσκεται «δίπλα» στο Αγρίνιο έχει «μεγαλώσει» πληθυσμιακά, οικιστικά κ.λ.π., δεν έχει όμως αναπτυχθεί, όπως αρμόζει σε μια κωμόπολη των 6.000 κατοίκων, που να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της.
Η αγροτική οικονομία που άνθισε τα προηγούμενα χρόνια και έδινε πνοή στη περιοχή δεν υπάρχει πια. Το χωριό μας που κάποτε έσφυζε από ζωή, σήμερα περιορίζεται στα πενιχρά εισοδήματα από την ελαιοπαραγωγή, ενώ οι περισσότερες οικογένειες τα βγάζουν πέρα με δυσκολίες. Η αγροτιά «ξεριζώθηκε» από τις πολιτικές εκείνες που στηρίζουν τις πολυεθνικές εταιρίες της αγροτικής οικονομίας των ντόπιων και ξένων συμφερόντων!
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», έχει αφήσει τα πράγματα να εξελίσσονται από μόνα τους με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στην τοπική αγορά, μοιράζοντας πρόσκαιρες υποσχέσεις στη νεολαία. 
Σε κάθε προεκλογική περίοδο ακούμε ωραία και παχιά λόγια, όπου οι εντεταλμένοι σε κομματική αποστολή προσπαθούν να πείσουν την τοπική κοινωνία ουσιαστικά γι’ αυτά που δεν έκαναν τα κόμματά τους στο Καινούργιο.
Το Καινούργιο έχει κάμποσα χρόνια τώρα, που εγκαταλείφτηκε και δεν ακούγεται πουθενά, ενώ στα κέντρα λήψης των αποφάσεων (τοπικά και κεντρικά) δεν έχει καμία παρουσία! Οι ευθύνες πολλές και πολλών…. 
 Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε τις αλλαγές που γύρω μας συμβαίνουν, τόσο πιο αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουμε την βαθιά κρίση που βρίσκεται ο τόπος μας και ειδικότερα η περιοχή της ΒΑ Τριχωνίδας. Πρέπει όμως κάποιοι να αναλάβουν και τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από κόμματα και παρέες και με την ευκαιρία των εκλογών να έρθουν να μιλήσουμε στα ίσια για το χωριό μας και για το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται σήμερα στην αυτοδιοίκηση.   
Η δική μας ενισχυμένη παρουσία στο επόμενο Κοινοτικό Συμβούλιο, θα σημάνει την ισχυροποίηση των διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας και θα φέρει στο προσκήνιο όλα τα προβλήματα της κοινότητας Καινουργίου προκειμένου να διεκδικηθούν, σε κάθε κατεύθυνση οι λύσεις τους.
Η νέα Κοινοτική Αρχή πρέπει πλέον να είναι εξοπλισμένη με ειδικές γνώσεις και να αγωνιστεί με πάθος και συντονισμένο τρόπο για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.
Παράλληλα, οι όποιες αρμοδιότητες μεταβιβάζονται με το νόμο  «Κλεισθένης Ι» προς την Κοινότητα και αυτές που πρέπει να διεκδικηθούν από τον Δήμο Αγρινίου και την κεντρική εξουσία, θα αυξάνουν συνεχώς τις υποχρεώσεις των Κοινοτικών Συμβούλων και του Προέδρου Κοινότητας, με αποτέλεσμα τα ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση, δομή και λειτουργία τους να γίνονται ολοένα πιο σύνθετα και πολύπλοκα. Έτσι, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι απ' αυτούς που αξιώνουν να διαχειριστούν τις τοπικές υποθέσεις θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν την ευθύνη της αρμοδιότητάς τους και να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
Κάτω απ' αυτά τα δεδομένα θα πρέπει όλοι ν' αναλάβουμε τις ευθύνες μας, όταν:
·         Η ανεργία ήδη ξεπερνά το 35% στη περιοχή μας, με τους νέους να έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης.
·         Οι αγρότες ξεκληρίστηκαν – καμιά κεντρική η τοπική προσπάθεια για καλλιέργεια της γης δεν γίνεται, παντού ερημιά και απελπισία.  
·         Δεν υπάρχει εναλλακτική οικονομία και γεωργική αναδιάρθρωση. Στον αέρα οι υποδομές άρδευσης, αγροτική οδοποιία, εναλλακτική καλλιέργεια  κ.α. Ο κάμπος έγινε ζούγκλα κανείς δεν μπορεί να περάσει να πάει στο χωράφι του. Στα 100 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο η κατάσταση στους αγροτικούς δρόμους του χωριού είναι απελπιστική.
·         Η βιοτεχνική δραστηριότητα αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων, φαντάζει ως φάρσα.
·      Οι περιορισμοί στις αγροτικές καλλιέργειες με την ολική αποδέσμευση (από την παραγωγή καπνού) που προώθησαν οι μεγαλοβιομήχανοι, οδήγησαν τους αγρότες στη δραματική συρρίκνωση και απομάκρυνση από τα χωράφια τους, σταδιακά και απελπισμένα, χωρίς μέλλον και ελπίδα.
·         Ο Γενικός Πολεοδομικός Χάρτης για τη νέα πόλη (που θα ενοποιούσε την Παναιτώλια γη των χωριών της Δ.Ε Θεστιέων) δεν ξεκίνησε, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο και με αυτό το τρόπο τους δημόσιους χώρους και τις ιδιοκτησίες.
·         Δεν υπάρχει όραμα και προσανατολισμός για τη νέα πόλη που να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες των δημοτών και η εναλλακτική κατοικία.
·      Το Καινούργιο κάμποσα χρόνια τώρα εξαφανίστηκε από τον αυτοδιοικητικό χάρτη.
·      Στον αθλητισμό και το πολιτισμό δεν έχουν πρόσβαση οι περισσότεροι νέοι – Κωμόπολη χωρίς αθλητικές υποδομές – αναγκαίο το κλειστό γήπεδο Μπάσκετ.  
Σε όλα αυτά τα οποία βασανίζουν όλες τους κατοίκους της Κοινότητας Καινουργίου, οι απαντήσεις απαιτούν πλέον έναν νέο τρόπο σκέψης για το ρόλο της αυτοδιοίκησης, έναν άλλο προσανατολισμό για τα τοπικά πράγματα. Ένας νέος οραματικός στόχος είναι ανάγκη να υπάρξει.
ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ
Ο νόμος που ισχύει με την απλή αναλογική ουσιαστικά θα καθορίσει και το αποτέλεσμα των εκλογών, που για να προκύψει πλειοψηφία και Πρόεδρος Κοινότητας πρέπει να υπάρξει σύνθεση μεταξύ των εκλεγέντων συμβούλων. Οφείλουν να καταλάβουν και τα κόμματα πλέον ότι η εποχή του «ναι» σε όλα δεν ισχύει πλέον.
Εμείς με τη στήριξη των συγχωριανών μας, είμαστε έτοιμοι και ψύχραιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα που αρμόζει στον θεσμό του Προέδρου Κοινότητας. Συνεπώς χρειάζονται νέες συμμαχίες, συνθέσεις και μια νέα νοοτροπία για την επανατοποθέτηση της πόλης των Θεστιέων, ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται.
Θέλουμε μόνοι μας, εμείς οι Κανουργιώτες να διαφεντεύουμε τον τόπο μας χωρίς πάτρωνες και αφεντικά.
Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Δυτική Ελλάδα
Διεκδικούμε ΜΑΖΙ με το Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας. Όχι ό,τι λίγο μας αναλογεί από τα τρέχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά ένα ολόκληρο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα μόνο για εμάς. Είμαστε σε θέση να το διεκδικήσουμε και να το υλοποιήσουμε. Από εθνικούς πόρους, από κοινοτικούς πόρους, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα  Επενδύσεων, από την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων κ.α.». Όσο μας αφορά στο πρόγραμμα αυτό, χτίζουμε τη νέα πόλη της Τριχωνίδας, συνέχεια των υπαρχόντων οικισμών.
ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εμείς της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ «ΕπιΜένουμε Καινούργιο» με την παρουσία μας στο Κοινοτικό συμβούλιο σε όποια θέση μας στείλουν οι συγχωριανοί μας, θέλουμε να πάμε πέρα από όλο αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Γι’ αυτό επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η άρση της απομόνωσης της περιοχής. Η Λίμνη Τριχωνίδα (που δυστυχώς καθημερινά ρυπαίνεται), είναι μια παλιά πονεμένη υπόθεση, αλλά για μας είναι η καινούργια πρόκληση. Η προσπάθεια σύνδεσης της περιοχής με το οικοσύστημα της λίμνης έχουν άμεση σχέση με τη νέα χωροταξία και των ήπιων δραστηριοτήτων, που πρέπει να αναπτυχθούν.
Πρέπει να πειστεί τούτη τη φορά η Τοπική και η Κεντρική εξουσία ότι, άμα η Τριχωνίδα δηλητηριαστεί, δεν θα μπορεί στη νέα εποχή να θρέψει όλα τα παιδιά της, όπως κατάφερε πριν σε δύσκολες εποχές. Τα πολυπόθητα έργα υποδομής στο μετωπικό λιμναίο σύμπλεγμα, ο περιμετρικός δρόμος της Τριχωνίδας, οι κάθετοι κοινοτικοί δρόμοι, η απορρύπανση του περιβάλλοντος, η εξυγίανση και αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων κ.α. περιμένουν ακόμα μια γενναία κοινοτική αρχή να διεκδικήσει τα αυτονόητα για τον τόπο μας.
Μια νέα πολιτική για τη χωροταξία πρέπει να σχεδιάσει ο Δήμος Αγρινίου. Η περιοχή της πεδινής Τριχωνίδας με τις όμορες κοινότητες είναι ενιαίο σύνολο πλέον και προσφέρεται για διέξοδος του μεγάλου αστικού κέντρου - Αγρίνιο - προς την περιοχή της λίμνης με πολλούς τρόπους. Ο Δήμος Αγρινίου οφείλει να αλλάξει πολιτική όσον αφορά τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό και να στραφεί προς  τα νερά της Λίμνης, αν θέλει να δώσει ανάσα πνοής στην πόλη.
Το νέο όραμα της Δ.Ε. Θεστιέων πρέπει είναι η νέα πόλη, η Λιμνούπουλη
Ας αφήσουμε το χθες και ας δούμε το, εν δυνάμει, «αμέσως αύριο».
Πριν ανοίξουμε τη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, καταθέτουμε μια ιδέα της οποίας δεν διεκδικούμε την πατρότητα, για το νέο ζητούμενο της περιοχής  Είναι ανάγκη όμως να υπάρξει ένας άλλος οραματικός στόχος βασιζόμενος στο τρίπτυχο:
α) Νέα αγροτική οικονομία – ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ  
β) Χωροταξία - Περιβάλλον - υποδομές
γ) Πολιτισμός - Αθλητισμός - Ιστορία.
Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα σήμερα; Πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και βελτίωση της ποιότητας της ζωή μας; Τί μορφή ανάπτυξης χρειάζεται η πεδινή Τριχωνίδα; Αυτά είναι τα μεγάλη ζητούμενα αυτών των εκλογών που πρέπει να προσεγγίσουμε αν θέλουμε να ανεβάσουμε λίγο ψηλότερα το επίπεδο των προσδοκιών μας. 
Το στρατηγικό μας σχέδιο για τη νέα πόλη, θα είναι η Λιμνούπολη, που θα μας δεσμεύει και θα προτείνουμε στο Συμβούλιο  να διεκδικήσουμε ως το νέο προγραμματικό πλαίσιο για τη Κοινότητα Καινουργίου και του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου.
Ο νέος γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός - για τη Νέα Πόλη στην περιοχή της Λίμνης, ένα project (έργο), που να συνδέονται οικιστικά οι όμορες Κοινότητες.
Εθνικές & Διεθνείς συνεργασίες για την υλοποίηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού μας στόχου για να ανασάνει η περιοχή και να δώσει νέα αναπτυξιακή πνοή σε πολλούς τομείς της παραγωγικής οικονομίας.
Το διαβατήριο ζωή στην περιοχή είναι ο πρωτογενής τομέας με τη νέα πόλη που θα σχεδιαστεί ορθολογικά και επιστημονικά για να πάψουν οι κάθε λογής παρεμβάσεις στο περιβάλλον και αυτό να είναι η αιτία να μην αναπτύσσεται τίποτε.
 Η περιοχή χρειάζεται να αλλάξει πορεία, να μπει σε κίνηση και τα εργαλεία πρέπει να είναι οι ξεκάθαρες και σταθερές λύσεις από τη μια, και η νέα πλειοψηφική συλλογικότητα που πρέπει να διαμορφωθεί, από την άλλη.
Δεν υποτιμούνται οι προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς. Ούτε ξεχνιέται η αγωνία πολλών συμπολιτών μας για τη νέα πόλη.
Γι αυτό η εναλλακτική πρόταση διεξόδου πρέπει να λειτουργεί  «λυτρωτικά» για τους  κατοίκους και να χωρά τα όνειρα όλων των πολιτών της περιοχής μας.
Ο παραγωγικός αγροτοτουρισμός θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών προς την περιοχή της Λίμνης, με της ήπιες επαγγελματικές δραστηριότητες τον εκπαιδευτικό, Μουσειακό, περιηγητικό τουρισμό και αναψυχής, ώστε να αποτελούν στο μέλλον τις πλέον σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες στη θέση παραδοσιακών επαγγελμάτων της περιοχής.

ΠΑΙΔΕΙΑ - ΝΕΟΛΑΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Είναι προφανής η αναγκαιότητα μιας παρέμβασης και από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης για τόνωση της πολιτιστικής ζωής, δημιουργώντας ένα «πλέγμα» πολιτιστικών εγκαταστάσεων, αναπτύσσοντας πολιτιστικές δράσεις και δημιουργώντας ένα περιβάλλον που δίνει πολλές ευκαιρίες επαφής με την τέχνη και τον πολιτισμό για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους και τα παιδιά. Είναι, άλλωστε, αδιαμφισβήτητο, ότι ο πολιτισμός δημιουργεί ένα περιβάλλον συμμετοχής και αναπτύσσει δυναμικές, που εξαλείφουν τις κοινωνικές διαφορές και συνεισφέρουν στην κοινωνική συνοχή.
Μια πρόσφορη ιδέα είναι να  δημιουργηθεί ένας φιλόξενος «αυτοδιαχειριζόμενος χώρος ψυχαγωγίας και έκφρασης των νέων», που θα γίνει σημείο συνάντησης και επικοινωνίας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα δημιουργικής και ψυχαγωγικής κατανάλωσης του ελεύθερου χρόνου τους.
Στα πλαίσια αυτά λειτουργία Ιντερνετικού ραδιοφώνου καθώς και παραγωγή εικόνας για  την προβολή όλων των δραστηριοτήτων των κατοίκων καθώς και τις μεταδόσεις των συνεδριάσεων του κοινοτικού Συμβουλίου.    
Παιδότοποι, σύγχρονοι και οργανωμένοι και με φύλαξη τουλάχιστον στις δυο ενορίες
Σε κάθε γειτονιά να υπάρχει ένα μικρό γήπεδο μπάσκετ – μια αυλή για τα μικρά παιδιά
Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για ηλεκτρονική διακυβέρνηση των τοπικών υποθέσεων – ανοιχτό Wi-Fi  δωρεάν σε όλη την περιοχή.
Λειτουργία Γραφείου Συμβουλευτικής και Ενημέρωσης για τον πανευρωπαϊκό χώρο σε όλα τα επίπεδα, όπως πανεπιστήμια, προγράμματα, ευκαιρίες για νέες οικονομικές δραστηριότητες, δράσεις αγροτικού- κτηνοτροφικού τομέα,  νέες τεχνολογίες και για υβριδικές επιχειρήσεις.

      Η Περιοχή χρειάζεται κοινή προσπάθεια - Διεκδικούμε:
1.    Να καθοριστούν με σαφήνεια τα όρια του Λιμναίου συμπλέγματος, του δομημένου τοπίου και των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα εξυγίανσης της λεκάνης μεταξύ του υγρού στοιχείου και της γης. Να ξεκινήσει η απορρύπανση και ο καθαρισμός της περιοχής τώρα!!! Να γίνει νέος λειτουργικός και δίκαιος αναδασμός της γης για νέες ομαδικές καλλιέργειες. Η δημόσια έκταση πρέπει να ανήκει στην Τοπική και τη Περ. Αυτ/ση.
2.    Η παραΤριχώνια οδός (αν και υπήρχε σχεδιασμός), ακυρώθηκε στις  συμπληγάδες της οικολογικής ευαισθησίας και των διαφόρων σκοπιμοτήτων.  Δεν μπορεί λοιπόν η Τριχωνίδα, αντί να είναι η Λιμνοπούλα της ζωής, να παραμένει εφιάλτης για τη νέα γενιά, αφού έχει γίνει ο τόπος εναπόθεσης σκουπιδιών και μάλιστα με την άδεια του δήμου μας! Η κτηματική υπηρεσία του δημοσίου δεν πρέπει να εξελιχθεί σε νέος τσιφλικάς της περιοχής.
3.    Τα σοβαρά έργα υποδομής στήριξης του παραγωγικού συστήματος τα οποία λείπουν, όπως: ολοκλήρωση επιτέλους του αποχετευτικού και σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό Αγρινίου, το σύγχρονο αρδευτικό - εγγειοβελτιωτικό δίκτυο, (σε αντικατάσταση των παμπάλαιων δικτύων εγγείων βελτιώσεων τα οποία είναι «γερασμένα» και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες για μια αποδοτική παραγωγική καλλιέργεια). Επίσης το εσωτερικό οδικό δίκτυο, ο παραλίμνιος προαστιακός δρόμος και οι περιφερειακοί δρόμοι των χωριών, το κυκλοφοριακό, η λειτουργική επικαιροποίηση των υπαρχόντων ρυμοτομικών σχεδίων του χωριού στα πλαίσια της Δ.Ε. Θεστιέων ως ενιαίο γεωγραφικό μόρφωμα και αναγκών, ο σαφής χαρακτηρισμός ως εθνικής οδού Αγρινίου – Προυσσού - Καρπενήσι, η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου και Μαρίνας στη Τριχωνίδα, όπως επίσης η ύπαρξη πυλών εισόδου των χωριών, είναι και αυτά άμεσης προτεραιότητας έργα.
4.    Το υδατοδρόμιο στην Τριχωνίδα είναι υπόθεση ολόκληρου του Δήμου Αγρινίου και απαιτείται κοινή προσπάθεια διεκδίκησης.
5.    Εξασφάλιση και οργάνωση άνετων κοινόχρηστων χώρων – πλατείες, παρκινγκ, αθλητικοί χώροι. 
6.    Μελέτη σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο για διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου εντός του χωριού για ανάλογες συνολικές παρεμβάσεις – Πεζοδρόμια, ενίσχυση ηλεκτροφωτισμού, διαβάσεις πεζών και των μαθητών κ.λ.π. για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα-  
7.    Βιοτεχνική – Συνεταιριστική και Οικοτεχνική ζώνη στη περιοχή.
8.    Θερμοκηπευτικό πάρκο καλλιέργειας προϊόντων εκτός εποχής. Μπορεί να λειτουργεί και ως βοτανικός κήπος βιολογικών προϊόντων στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών για τα κηπευτικά προϊόντα στη πεδιάδα της Τριχωνίδας, ώστε με τον τρόπο αυτό να γίνει πυρήνας εξάπλωσης αυτού του τρόπου παραγωγής στο νομό. Με την ύπαρξη ανοιχτής κοινοτικής αγοράς. Δημιουργούμε τράπεζα σπόρων για την καλλιέργεια όλων των ειδών και ποικιλιών της περιοχής μας σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό και τον Αγροτικό Σύλλογο Καινούργίου.
9.    Τεχνολογικό Πάρκο ήπιων μορφών ηλεκτρικής ενέργειας με συνεργασία των Κοινοτήτων της Β/Α Τριχωνίδας.     
10.   Στο τομέα της κτηνοτροφίας - κτηνοτροφικά πάρκα, καθορισμός οργανωμένων κτηνοτροφικών ζωνών με τα απαραίτητα αντισταθμιστικά έργα υποδομής, όπως: οργάνωση ομαδικού χώρου σταβλισμού ποιμενικών αιγοπροβάτων, δεξαμενών, σταθμών ποιητικού ελέγχου, σταθμού βιοτεχνικής παραγωγής - επεξεργασίας – συσκευασίας και εμπορίας γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, είναι απαραίτητα, διότι αλλιώς ο τομέας αυτός θα δοκιμάζεται ακόμα περισσότερο. Καταγραφή και οριοθέτηση της γεωργικής γης.          
11.   Στο επίπεδο της καθαριότητας και διαχείρισης των απορριμμάτων τα πράγματα βρίσκονται σε πρωτόγονη κατάσταση στη περιοχή μας.
12.   Διάνοιξη όλων των αγροτικών δρόμων μα τακτικό έλεγχο και παρεμβάσεις για να υπάρχει πρόσβαση σε κάθε περιοχή.
13.   Να συσταθεί από τις παραλίμνιες Κοινότητες του άξονα Αγρινίου - Θέρμου, συντονιστικό όργανο για την διεκδίκηση θεσμικής αναβάθμισης του ρόλου των Κοινοτήτων με την ίδρυση διαδημοτικής ΚΟΙΝΣΕΠ κοινωνικού χαρακτήρα, όπως  προστασίας του περιβάλλοντος, παραγωγής προϊόντων, Ηλεκτρικής ενέργειας, τοπικής συγκοινωνίας, τουρισμός κ.α. (αξιοποιώντας το υπάρχον νομικό καθεστώς). Έτσι, δεν θα επιβαρύνονται κάθε φορά οι δημότες, δηλαδή με επιπλέον αύξηση των ανταποδοτικών τελών και άλλα χαράτσια που επιβάλλονται κάθε φορά.
14.   Ίδρυση νέου διαδημοτικού φορέα διαχείρισης και προστασίας της Τριχωνίδας. Στήριξη της αλιείας με εμπλουτισμό με γόνο των Λιμνών, καθώς επίσης και τη παροχή τεχνογνωσίας και τεχνικής υποστήριξης των αλιέων από το νέο φορέα.
15.   Παιδεία και Πολιτισμός πρέπει να είναι πρώτες προτεραιότητες. Στη περιοχή πρέπει να λειτουργήσει εκπαιδευτικό ίδρυμα, με συγκεκριμένη  ειδικότητα ειδίκευσης, που θα στηρίζει την τοπική παραγωγή, στα πλαίσια της δευτεροβάθμιας και κυρίως της μετα-δευτεροβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης των δίχρονων δομών (ΕΕΚ) του Πανεπιστημίου, με την ύπαρξη ταυτόχρονα μαθητικής εστίας για όλα τα παιδιά που θα φοιτούν στις σχολές αυτές στην περιοχή μας.
16.   Αξιοποίηση του Πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής
17.   Σε επίπεδο ειδίκευσης πρέπει να διευρυνθούν τα προγράμματα κατάρτισης, νέων αγροτών, νέες καλλιέργειες και σε καινούργια επαγγέλματα. Συνεργασία με το ΕΠΑ.Λ για τον σκοπό αυτό.
18.   Λειτουργία θεματικού πάρκου και επιστημονικού παρατηρητηρίου. Δηλαδή σταθμού προστασίας και έρευνας της ελαιοπαραγωγής, της μελισσοκομίας, οίνου και αμπέλου κ.α με ταυτόχρονη πιστοποίηση ονομασίας προέλευσης αγροτικών προϊόντων της περιοχής.
19.   Δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Αγροτικής Οικονομίας και διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων, σε συνεργασία με Α.Ε.Ι και Ινστιτούτα.
20.   Στο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας για τα παιδιά με ειδικές-ικανότητες-ανάγκες (ΑμεΑ) δεν υπάρχει καμία ουσιαστική φροντίδα τοπικά, γι’ αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, με την ίδρυση κέντρου δημιουργικής απασχόλησης και για αυτά τα παιδιά. Στο Δήμο μας πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρωτοβάθμια περίθαλψη και σταθμός πρώτων βοηθειών. Τα διάφορα προγράμματα φροντίδας δεν καλύπτουν συνολικά το πρόβλημα λόγω και της αποσπασματικότητάς τους.
21.   Λειτουργία πνευματικού κέντρου με την συνεργασία και στέγαση όλων των Συλλόγων. Πρέπει να ωθεί την πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία σε άνθηση και να είναι κοντά στα πραγματικά και απαραίτητα δρώμενα της περιοχής για όλο το χρόνο. Διεκδικούμε στη περιοχή Διεθνές Φεστιβάλ πολιτισμού. Επαναλειτουργία των αιθουσών κινηματογράφου που λειτουργούσαν στα χωριά μας με πρωτοβουλία του Δήμου, ως αίθουσες πολλαπλών χρήσεων.
22.   Ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαίων μνημείων και του παραδοσιακού στοιχείου της περιοχής τα οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμισθούν.
23.   Αποκατάσταση και εξωραϊσμός όλων των πολιτιστικών μνημείων, οικισμών, διατηρητέων κτισμάτων, και ο χαρακτηρισμός ένταξής τους σε ειδικές δράσεις. Ο οικισμός του Άνω Βλοχού (Καρέϊκα, Λάσπες, Προσήλια), ο συνοικισμός του Κλέφτη και της Παλιοχώρας στο Καινούργιο. Οι νέες δραστηριότητες παραδοσιακής πολιτιστικής σημασίας θα δώσουν νέα ώθηση σε πολλούς τομείς. Όπως επί παραδείγματι το κτίριο «Καραβασίλη» στο Καινούργιο το οποίο πρέπει να χαρακτηριστεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, και κατόπιν να δοθεί για χρήση στη τοπική κοινωνία, από τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, για τη δημιουργία εστίας της τρίτης ηλικίας, σκοπός για τον οποίο έγινε η δωρεά.
24.   Ο πολιτισμός επιτέλους πρέπει να καθορίζει την ταυτότητά μας, αλλά και την ιστορία μας. Να είναι ένα είδος διαβατηρίου για τις ερχόμενες γενιές. Η διαχρονική λαογραφία πρέπει να κρατά άσβεστη τη μνημειακή εικόνα με την αναβίωση των εθίμων και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, γι’ αυτό πρέπει το μοναστήρι του Βλοχού να επαναπροσδιορίσει τον αρχικό του ρόλο και να ανοίξει ελεύθερα τις πόρτες του για τους πολίτες, πόσο δε μάλλον για τους καταγόμενους από το Βλοχό.
25.   Επίλυση του προβλήματος με το 3ο κοιμητήριο – που είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας.
26.   Καθημερινή μάχη με την καθαριότητα – διεκδικούμε πρόγραμμα εργασίας αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου των ρεμάτων και του κάμπου που υπάρχουν διάσπαρτες χωματερές, με αποκατάσταση και διάνοιξη των κάθετων δρόμων προς τη Λίμνη.
27.   Τα κεντρικά ρέματα θα σκεπαστούν και να αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς οι επιφανειακοί χώροι που θα προκύψουν. 
28.   Αποκατάσταση όλων των χειμάρρων που δημιούργησαν τις πλημμύρες στο χωριό.
29.   Απομάκρυνση άμεσα των σωλήνων αμιάντου από το δίκτυο ύδρευσης
30.   Η συνεργασία της Κοινότητας με όλους τους φορείς του χωριού θεωρείται δεδομένη για μας.
31.   Εγκληματική αδιαφορία από την πολιτεία η μη ύπαρξη Αστυνομικού τμήματος στην περιοχής.   

 ΠΑΛΙΟΧΩΡΑ: Οικισμός παρατριχώνιος της 10ετίας του 1840.
Τα αρχοντικά με τεχνοτροπία της εποχής, να ενταχθούν σε ανάλογο  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να λειτουργούν ως:
Σύγχρονο ψηφιακό Μουσείο τοπικής φυσικής και γεωργικής ιστορίας, κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ερευνητικό κέντρο περί τα λιμναία οικοσυστήματα -  γλυκά νερά και ξενώνας υποδοχής των επισκεπτών.
Η Τριχωνίδα Α.Ε. δεν πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα γραφεία της Κοινότητας, πρέπει και να παράσχει έργο για την τοπική κοινωνία, όπως η ένταξη προτάσεων τοπικού-κοινωνικού συμφέροντος και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων.
ΒΛΟΧΟΣ
Διεκδικούμε ένταξη του Βλοχού (και των γύρω περιοχών-οικισμών) σε ειδικό καθεστώς - Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Περιφερειακής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας που η διαχείριση και η υλοποίησή του θα γίνει σε τοπικό επίπεδο από έναν αναπτυξιακό φορέα στην οποία η Κοινότητα θα έχει λόγο και όλα θα είναι στο φως χωρίς ευνοιοκρατία.
Απαιτούμε: ο Βλόχος να χαρακτηριστεί ως Παραδοσιακός, αγροτοκτηνοτροφικός, ιστορικός, θρησκευτικός και ιαματικός τουριστικός οικισμός.  
Όσον αφορά στην περιοχή παρέμβασης, το πρόγρομμα Leader+ αφορά κυρίως ορεινές περιοχές και τέτοιες περιοχές του π. Δήμου Θεστιέων είναι ο Βλόχος, τα Προσήλια, ή Λάσπες. Αναδεικνύουμε τα Ιαματικά λουτρά στο Λουτρονέρι.    
Χρειάζονται νέες παρεμβάσεις στους ορεινούς οικισμούς όσον αφορά το εγκαταλελειμμένο οδικό και αγροτικό δίκτυο, καθώς επίσης και τα ζητήματα πυροπροστασίας και διάνοιξης δρόμων, πρόσβασης στις καλλιεργούμενες περιοχές.
Τέλος πρέπει να αναπτυχθεί ο θρησκευτικός τουρισμός σε συνεργασία με την Ι.Μ. Βλοχού και με άλλους ανάλογους φορείς και ειδικούς του τομέα.

Θα επιτρέψει ο δημοκρατικός κόσμος και κάθε σκεπτόμενος Καινουργιώτης ξανά η Κοινότητα να διευθύνεται εξ αποστάσεως ή από κάποιο βουλευτικό γραφείο;

Επίλογος: Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται ένα ισχυρό τοπικό παλλαϊκό κίνημα με μπροστάρη την κοινότητα με  τους φορείς και την κοινωνία του Καινουργίου μαζί, για να επαναφέρουμε τις αξίες και το χαμόγελο σε μια χαμένη κοινότητα που αναζητούμε.
Ø Σας καλούμε να στηρίξετε το ψηφοδέλτιό μας για ένα Καινούργιο με προτεραιότητα τον ΑΝΘΡΩΠΟ, την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, τις ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, τους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και ΠΑΙΔΕΙΑ, το ΦΥΣΙΚΟ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ του ΤΟΠΟΥ.
 
Ø Για ένα Καινούργιο με προτεραιότητα τις ανάγκες των ΑΜΕΑ, των ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ, τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Επιδιώκουμε με όλα αυτά να ανοίξουν τουλάχιστο 100 θέσεις εργασίας εποχικά και μόνιμα σε νέους ανθρώπους.

Υ.Γ. θα ακολουθήσει και θα μοιραστεί έντυπο πρόγραμμα πιο περιληπτικό για να δοθεί η δυνατότητα και σε αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι στα ηλεκτρονικά μέσα να το διαβάσουν και να μάθουν τις θέσεις μας και τις προτάσεις του συνδυασμού μας.  
                                            ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
Υποψήφιοι Σύμβουλοι Κοινότητας Καινουργίου του Δήμου Αγρινίου      
                                          (Μέχρι δύο (2) σταυρούς

1
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Συντ. Δάσκαλος
2
ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
του ΧΡΗΣΤΟΥ
Ελαιοχρωματιστής
3
ΚΟΡΔΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΤΑΚΗΣ)
του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
Καθηγητής
4
ΛΙΑΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
του ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Συντ.  ιδιωτ. τομέα – Α.ΜΕ.Α
5
ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΔΩΡΑ)
του ΣΠΥΡΟΥ
Αυτοαπασχολούμενη στον επικοινωνιακό τομέα-διαχείριση πολιτιστικών εκδηλώσεων-εκδρομών κ.λ.π.
6
ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ηλεκτρονικός, ψηφιακή τεχνολογία  - Αγρότης
7
ΣΤΑΥΡΕΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΒΙΒΗ)
του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πτυχιούχος ΤΕΛ Διοίκηση-οικονομίας
8
ΣΤΥΛΙΟΥ – ΜΠΑΡΔΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΔΩΡΑ)
του ΣΥΜΕΩΝ
Επιχείρηση:  Διαφήμιση -  Επικοινωνία- Marketing, Επιγραφές Εμπορικές & ΟΠΑΠ   - Εξοπλισμοί ΟΤΑ 
#ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
… ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ!

Μάιος 2019
Από το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.