Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Ο εκσυγχρονισμός των ληξιαρχείων θα φέρει τα πιστοποιητικά στο σπίτι των πολιτών

Η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη είχε σήμερα το πρωί συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους από μεγάλα ληξιαρχεία δήμων της χώρας.
Για πρώτη φορά τίθεται επί τάπητος η επέκταση του «Μητρώου Πολιτών» και πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ληξίαρχοι της επικράτειας.
Επίσης ο βασικός στόχος είναι να μπορεί κάθε πολίτης να εκδίδει μόνος του, ψηφιακά, σειρά δημοσίων εγγράφων των σχετικών τομέων και να τα... χρησιμοποιεί για τις καθημερινές του ανάγκες. Να μπορεί να τα χρησιμοποιεί από μια συσκευή κινητού ή υπολογιστή μέσω ίντερνετ.
Στην εισαγωγή της η υφυπουργός τόνισε την πρόθεση για την επικαιροποίηση του ληξιαρχικού Νόμου που χρονολογείται από το 1976 και η μετάβαση σε ψηφιακό περιβάλλον. Επίσης η ολοκλήρωση του <<Μητρώου Πολιτών>> και η παροχή δυνατότητας έκδοσης ενός πιστοποιητικού από το σπίτι, με ηλεκτρονικό τρόπο.
Ανέφερε την νομοτεχνική προετοιμασία που έχει γίνει με μια επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων και νομικών και κάλεσε τους παρισταμένους να προτείνουν τις λύσεις για την μετάπτωση των ληξιαρχικών πράξεων στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Η χώρα διαθέτει 325 δημοτολόγια και 1035 ληξιαρχεία και ο όγκος των πράξεων πριν το 2013 απαιτούν επιπλέον προσωπικό, πολύ χρόνο και δαπάνη χρημάτων.

Παρόντες ήταν ο νομικός σύμβουλος της κ.Χρυσοβελώνη Γ.Κροκίδας, η νομική σύμβουλος του κ.Χαρίτση Κ. Κουλουμπή, η προισταμένη της Γενικής Διεύθυνσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ουρ.Σταυροπούλου και η εκπρόσωπος της Ιθαγένειας Κ.Ουλή.

Κατά τη συζήτηση προτάθηκαν η επέκταση των αρμοδιοτήτων του ληξιάρχη, η δυνατότητα πρόσβασης του στο Μητρώο Πολιτών και σέ κάθε δημοτολόγιο τη; Ελλάδας με ένα κωδικό.

Δηλαδή ταχύτατη εξυπηρέτηση και έλεγχος των στοιχείων ώστε ο πολίτης να λαμβάνει τα αντίγραφα των πιστοποιητικών που ζητά σε απόλυτη συμβατότητα με τα αποσπάσματα.

Η διευθύντρια του γραφείου του γραμματέα κ.Πουλάκη ξεκαθάρισε πως η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση εγγυάται την προστασία των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα την Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων

Στην συνάντηση συμμετείχαν:

1. ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: κ. κ. Δασκαλάκη, Δελλή, Καλφατζή, Φρανσέ, Μαυροφοράκης

2. ΕΙΔΙΚΟ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: κ.κ. Ξυλά-Παττακού, Μανούση
3. ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: κ. Βασιλειάδης

4. ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: κ. Καράνταη

5. ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: κ. Κούσσα

6. ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: κ. Γερασιμόπουλος

7. ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: κ. Κακαβά.

Μετά το τέλος της συνάντησης η Υφυπουργός δήλωσε: «Κάθε ημέρα που περνά μετά τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από τα μνημόνια, οφείλουμε να επιστρέφουμε θετικό έργο στην κοινωνία, έναντι της εμπιστοσύνης που έδειξαν οι Έλληνες πολίτες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε καθήκον να ολοκληρώνουμε σχέδια και προγράμματα που δεν μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή νωρίτερα εξαιτίας της επιτήρησης. Με την βοήθεια των ληξίαρχων που συναντήσαμε σήμερα, των αρμόδιων στελεχών του Υπουργείου και της προϋπάρχουσας δουλειάς, όπως το «Μητρώο Πολιτών» , το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε νομοθετική παρέμβαση που θα δώσει τη δυνατότητα να μην υπάρχει καμία ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και των εργαζόμενων, στα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια της χώρας.

Θα ανοίξουμε τον δρόμο για την εποχή, που κάθε πολίτης θα μπορεί να εκτυπώνει και να χρησιμοποιεί από μόνος του τα δημόσια έγγραφα αυτού του είδους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.