Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Η παραλίμνια περιοχή Τριχωνίδας στο Καινούργιο "πνίγεται" στα σκουπίδια! Οι κάτοικοι φωνάζουν εαν ανήκουν στο Δήμο Αγρινίου - Δείτε φωτο

Έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων-δημοτών του Καινουργίου για τον σκουπιδότοπο 5 μέτρα από τον αιγιαλό της Λίμνης Τριχωνίδα στη θέση Καλαμάκια, βρίσκονται στο κόκκινο και παρά την αίτηση ιδιοκτητών λιοστασιών της περιοχής, προς το Δήμο Αγρινίου, εκτός της ρύπανσης του....
περιβάλλοντος χώρου του οικοσυστήματος, ταυτόχρονα παρεμποδίζονται να πάνε στα χωράφια τους.
Οι ίδιοι μας μετέφεραν τα παράπονά τους για την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στην παραλίμνια περιοχή και ορισμένοι ούτε που συγκινούνται καν!
Έτσι ο όγκος των σκουπιδιών πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα, χωρίς κανένας αρμόδιο να κάνει κάτι για να τα περισυλλέξουν και να αποκατασταθεί το τοπίο, από τα κάθε λογής οικιακά και επαγγελματικά απόβλητα, που ανεύθυνα ορισμένοι πετούν στην περιοχή της λίμνης.
Σε ερώτησή μας σε υπεύθυνο του τομέα του Δήμου, όσο αφορά τι θα γίνει με τα σκουπίδια στην Λίμνη μας μας απάντησε ότι: «είναι γνωστό το θέμα για το Καινούργιο, όπως και σε άλλες επτά περιοχές του δήμου Αγρινίου αλλά δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, ενώ η υπηρεσία δεν εγκρίνει την υπερωριακή τους απασχόληση με αποτέλεσμα το προσωπικό να εργάζεται για 22 ημέρες το μήνα (νόμιμα) και το πρόβλημα των σκουπιδιών να λειτουργεί σωρευτικά με τα γνωστά αποτελέσματα. Αν δίδονταν υπερωρίες στους εργαζόμενους η υπηρεσία καθαριότητας θα εργαζόταν 30 ημέρες το μήνα και σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να καθαρίσουν όλες αυτές τις περιοχές, όπως γινόταν παλιότερα», μας δήλωσε ο υπηρεσιακός παράγοντας και συνδικαλιστής ΟΤΑ Αιτωλ/νίας.
Το θέμα της καθαριότητας όντος είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, όπου στο Καινούργιο ακούγονται αρκετά παράπονα, για τον μη καθαρισμό και πλύσιμο των κάδων, ενώ το μέτρο της τηλεφωνικής ενημέρωσης του δήμου για την συλλογή των μεγάλων όγκων (στρώματα, μοκέτες, σκευή, μέχρι και ψόφια ζώα μέσα στο χωριό με δυσοσμία κάδων π.χ. στο γήπεδο κ.λ.π.), των αστικών και οικιακών απορριμμάτων, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, για διάφορους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους και έτσι υπάρχουν παντού πεταμένα διαφόρων όγκων απορριμμάτων, επικίνδυνα σε αρκετές περιπτώσεις για τη δημόσια υγιεινή.
Καθαριότητα – Περισυλλογή απορριμμάτων Δημόσια Υγεία
Φαίνεται ότι ο «Καλλικρατικός» διευρυμένος δήμος Αγρινίου – ένα γεωγραφικό και πολεοδομικό τέρας – εξάντλησε τα όρια του, όσον αφορά την διαχείριση της καθημερινότητας και πλέον τα χωριά βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη.
Ο τομέας που φανερώνει ότι ο «βασιλιάς» είναι γυμνός είναι η καθαριότητα. Πολλά τα παράπονα, από την έλλειψη έγκαιρης καθημερινής αποκομιδής και καθαρισμού (πλυσίματος) των κάδων, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι στην κοινότητα του Καινουρίου, ντροπή μόνο μπορεί να χαρακτηρίσει όλο αυτό το μπάχαλο, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες, για να περιμαζέψουν τα ασυμμάζευτα οι έρημοι και απρόσωποι τοπάρχες του χωριού!
Δεν είναι δικαιολογία ότι τις πλατείες τις καθάρισαν εθελοντικά ιδιώτες και μάλιστα καταστηματάρχες, όταν οι κάτοικοι πληρώνουν αρκετά δημοτικά τέλη και την υποχρέωση του δήμου μας την φορτώνουν ως «ατομική ευθύνη»! Τι άλλο θα υποστούμε;
Η κοινότητα Καινουργίου, ως θεσμός, αποδυναμωμένος από αρμοδιότητες, υλικά και τεχνικά μέσα (τα οποία υπήρχαν στο Δήμο Θεστιέων και επί Μοσχολιού το 2010 με την συνένωση με τον δήμο Αγρινίου, αυτά υφαρπάχτηκαν για άλλες πολιτείες!), ανήμπορη πλέον να παρέμβει για να αλλάξει την φθίνουσα πορεία, αφού έπαψε να λειτουργεί ως αποφασιστικό, πολιτικό και επιτελικό όργανο του χωριού. Παράλληλα δεν υπάρχει και κάποιο διεκδικητικό πλαίσιο απο το ΔΣ, ούτε και η ανάλογη διάθεση για ρήξη με την κεντρική και τοπική εξουσία, προς το παρόν και έτσι περιμένουν κάθε φορά με γνωριμίες και παρεμβάσεις τρίτων να πείσουν τον «αφέντη» για τα επιμέρους και αυτονόητα. Αυτό όμως δεν είναι τοπική αυτοδιοίκηση και σε αυτή την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι κοινότητες ευθύνες εκτός της νομοθετικής εξουσίας έχει και η ΚΕΔ του Γ. Πατούλη, όπου συμφώνησε να μπει στο «γύψο» το πρωτογενές αυτοδιοικητικό κύτταρο, ενός θεσμού που συνεχώς αποκτά κρατική-γραφειοκρατική και εισπρακτική δομή και αποξενώνεται από τους δημότες, που υποτίθεται πρέπει να υπηρετεί!

Με αφορμή του θέματος των απορριμμάτων, όπου θα μπορούσαμε να αναφέρουμε περισσότερα στραβά και ανάποδα, είναι πλέον πεποίθηση όλων των κατοίκων του πιο πολυπληθέστερο χωριού του δήμου Αγρινίου, ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην μοίρα τους. Βέβαια λόγος δεν μπορεί να γίνει για στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής Δ.Ε. Θεστιέων και της ΒΑ Τριχωνίδας συνολικότερα, αυτό το έργο το είδαμε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου με τα (ΤΠΣ) Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δημοτικών Ενοτήτων, όπου η περιοχή μας δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες , αλλά παραπέμπεται στις καλένδες για μια άλλη φορά! Ενώ για την Τριχωνίδα ακούστηκε στη συνεδρίαση από τους τεχνοκράτες του δήμου, ότι ίσως να χρειαστεί να γίνει ξεχωριστεί μελέτη λόγω και των περιορισμών που υπάρχουν (βλέπε συμφωνία RAMSAR 2000), ήμουν νιός και γέρασα.
Ο Δήμος μαμούθ δεν λειτουργεί. Γι’ αυτό πρέπει να ανοίξει η συζήτηση στις τοπικές κοινωνίες για έναν άλλο σχεδιασμό στην αυτοδιοίκηση, με νέες χωρικές συντεταγμένες κάθε Δημοτικής ενότητες, τόσο στις υποδομές όσο και στο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη κάθε περιοχή.

Τελικά είναι στην προτεραιότητα της κοινότητας, του δήμου Αγρινίου και της περιφέρειας η νέα χωροταξία στην πεδινή και παραλίμνια διακοινοτική περιοχή της Τριχωνίδας;
Μήπως πρέπει να σκεφτούμε ότι για να μπορούμε ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας στην περιοχή, να το πάρουμε αλλιώς;
Δηλαδή ανατολικά της Τριχωνίδας

Δείτε πρόσφατες εικόνες: 
 Κάδοι στο γήπεδο με ψόφια ζώα
 Οι κάτοικοι έριξαν ασβέστη για να αποφύγουν τις μυρωδιές και τα κολεόπτερα



ΦΩΤΟ: Στην περιοχή - λιγόρεμα υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα με το ρέμα. Αυτός ο μεγάλος χείμαρρος πριν εκβάλλει στη λίμνη κυριολεκτικά φραζεται από ένα γεφυράκι που δεν μπορεί να χωρέσει ούτε το ένα δέκατο από το νερό που κατεβάζει όταν βρέχει. Το αποτέλεσμα είναι να πλημμυρίζουν τα λιοστάσια εκατέρωθεν του ρέματος. Είναι για βραβείο γκίνες το φαινόμενο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.